În iulie 2018, o familie din Franța au devenit primele persoane care s-au mutat într-o casă imprimată 3D. Casa conține 4 dormitoare și este un prototip pentru proiecte mai mari, realizate rapid și ieftin, datorită costului mic al produselor consumabile.
Proiectul familiei este realizat cu elemente care au ca scop reducerea umidității și gadgeturi care permit controlul digital al casei. Imprimarea casei a durat 54 ore, iar restul detaliilor precum instalarea acoperișului, a ușilor și geamurilor, a durat în jur de 4 luni. Costul construcției a fost mai redus cu 20% comparativ cu costurile unei case obișnuite.
În 2019 construcția caselor prin printare 3D, a trecut la un nou nivel. Astfel, în America Latină, o comunitate mică de 50 familii vor avea parte de case noi, construite cu ajutorul imprimantelor 3D. Casele vor fi construite în 24 de ore, iar acest proiect este unul non-profit. Locația acestor case nu este cunoscută, urmează să fie dezvăluită după ce vor fi finisate.
“Este posibilă crearea diverselor forme de de pereți care vor avea diferită funcționalități sau crearea obiectelor care să nu vor avea colțuri ascuțite,” a declarat fondatorul proiectului Yves Béhar.
Fondatorii proiectului au afirmat că a fost luată decizia de a folosi tehnica 3D, deoarece sunt oferite mai multe posibilități la capitolul design, sunt generate soluții pentru a rezolva problemele legate de climă, de componența familiei și rolul cu care aceste case vor contribui la crearea unei comunități mai mari.
Proiectul este conceput pentru familii cu venituri mai mici de $200 de lună și are scopul de a oferi un adăpost persoanelor care se află într-un mediu social și fizic periculos. Creatorii inițiativei urmăresc și un alt scop, de a dezvolta noi metode de construcții. La baza proiectului stă scopul de a ajunge la mai multe familii cu cele mai bune soluții posibile, exponențial mai repede”.
Dezvoltatorii ideii și-au propus să întrunească într-un singur proiect inovațiile, prin utilizarea imprimării 3D într-un concept replicabil, construit pentru a rezista, și pentru a susține creșterea familiilor cu mai mulți copii; să integreze necesitățile, tradițiile și tehnicile localnicilor în mai multe modele tehnologice de ultimă oră, variate. Ei au creat o structură care este în același timp atractivă, sigură, funcțională și accesibilă. De asemenea, inițiatorii și-au propus ca numărul caselor de acest tip să ajungă la numărul de 1,3 miliarde în toată lumea.
Decizia de a utiliza imprimante 3D în arhitectură ia amploarea în ultimii ani. Datorită acestei tehnologii au fost construite clădiri de birouri, un castel, iar cel mai ambițios proiect până acum a fost construcția a 10 case în 24 ore în China. Imprimantele 3D pentru construcții realizează un mortar prin duză în modelele programate, strat cu strat, până când se formează structura de bază a clădirii. În acest caz, o imprimantă 3D a așezat pereții modelului de casă înainte ca oamenii responsabili să monteze ferestrele, acoperișurile și alte detalii finale.
Asemenea proiecte demonstrează importanța tehnologiilor de imprimare 3D pentru un viitor sigur și ecologic. Comparativ cu materialele de construcții folosite la casele obișnuite, imprimantele 3D folosesc consumabile care poluează mai puțin mediul.