Persoanele care utilizează des un printer, știu că tușul imprimantelor este unul dintre cele mai costisitoare lichide din lume. Asta explică cumva prețurile destul de mari ale cartușelor. Totuși, poți folosi la putere maximă imprimanta ta fără a scoate prea mulți bani din buzunar. Pentru asta este nevoie să apelezi la cartușele care sunt compatibile cu aparatul tău.
Dacă vei intra într-un magazin de specialitate, vei observa cu siguranță că există o mare diferență de preț dintre cartușele originale și cele compatibile.
Cartușul original, poartă de regulă numele producătorului de imprimantă și a fost creat anume pentru ea. În consecință, o foaie scoasă la un printer care are tușul respectiv, va fi de o calitate superioară. Dar asta nu înseamnă că rezultatul va fi mai rău dacă vei utiliza un cartuș compatibil. Principalul reper atunci când faci alegerea cartușului trebuie să fie nevoile tale de imprimare. Astăzi o să încercăm să te ghidăm și să îți prezentăm proprietățile ambelor tipuri de cartușe.
Despre cartușele compatibile trebuie să știi că sunt potrivite pentru utilizatorii medii, care deși apelează deseori la serviciile unui printer, nu o fac pentru poze sau imagini prea sofisticate. Unde mai pui că prețul unui cartuș compatibil este mult mai mic decât cel al unui cartuș original. Un detaliu pe care ai face bine să-l iei în considerație este faptul că atunci când imprimi cu un cartuș compatibil, foile s-ar putea bloca în imprimantă sau ar putea ieși cu dungi inestetice.
Pe de altă parte, cartușele originale, sunt fabricate de producătorul imprimantei, iar asta îți asigură o calitate de imprimare foarte bună. Deși au un preț mare, aceste cartușe sunt opțiunea perfectă pentru imprimarea pozelor și imaginilor complexe.
Diferențele de preț sunt dictate de costurile de producție ale companiei care produce un cartuș sau altul.
Dacă folosești des imprimante, dar o faci în scopuri personale, ai face bine să optezi pentru cartușele compatibile. Acestea au mai multă cerneală decât cele originale și te pot ajuta să economisești. Totuși, dacă îți dorești ca imprimanta ta să aibă o viață mai lungă, specialiștii recomandă utilizarea unui cartuș original odată la câteva schimburi.
Un element care nu poate fi neglijat atunci când ai un cartuș compatibil este uscarea tușului. Acest lucru se poate întâmpla atunci când utilizezi imprimanta mai rar. De cealaltă parte, cartușele originale au în componența cernelii o substanță special concepută care nu permite tușului să se usuce indiferent de periodicitatea cu care este folosit utilajul de imprimare.
Ar mai trebui să știi că toate modelele de cartușe compatibile pot fi folosite și pentru imprimantele multifuncționale. În acest context, menționăm că pe piață există opțiuni de cartușe cu cerneală colorată dar și tuș alb-negru.
În condițiile în care dispui de o imprimantă laser, știi probabil că aceasta nu folosește pentru tipărit cerneala clasică, ci cartușul. Cel din urmă are tot un fel de cerneală numai că are o consistență sub formă de pudră fină. De asemenea, în componența tonerului mai intră oxid de fier, plastic și carbon.
Acest praf fin, odată ajuns în componentele imprimantei poate afecta nu doar calitatea tipăririi, dar și funcționarea imprimantei. Dacă mergi pe mâna unui cartuș compatibil, există șanse mari ca acest praf să se scurgă în exteriorul cartușului. Îți poți da seama dacă din cartușul imprimantei se pierde toner prin câțiva pași simpli. Primul indiciu ar fi urmele care pot apare pe suprafața cartușului. Un alt semnal pot fi paginile care au culori șterse, sau sunt tipărite la calitate diferită.
Dacă ai înțeles că a început să curgă cartușul, în primul rând trebuie să identifici locul pe unde se produce scurgerea și să-l acoperi cu o bandă adezivă. Ulterior, folosind câteva șervețele absorbante, pune cartușul în poziție verticală și așteaptă să se scurgă toate pierderile.
Următorul pas ar trebuie să fie reintroducerea cartușului în imprimantă și imprimarea mai multor foi de probă.
Chiar și așa, se poate întâmpla ca și după schimbarea cartușului imprimanta să afișeze erori. Acestea au rezolvare.
Dacă ecranul imprimantei spune că nu ai instalat nici un cartuș, cel mai probabil că nu ai introdus corect cartușul. Dacă atunci când îl instalezi, nu auzi un click, înseamnă că nu l-ai instalat bine. Un alt motiv al erorii poate fi faptul că ai uitat să îndepărtezi banda de protecție.
Acum că știi care sunt cele mai indicate cartușe pentru imprimanta ta, poți merge la cumpărături. Ține cont de faptul că unele cartușe pot avea o calitate mai bună, iar altele – mai slabă. Fii atent la detalii și profită de maxim de puterea informației!