Orice lucru din casă ne-ar putea părăsi la un moment dat, dacă nu respectăm anumite reguli de ”conduită”. Cel mai mare risc este atribuit defectării device-urilor noastre. Asta ne-ar afecta atât financiar, cât și moral. Pentru a evita situațiile neplăcute, trebuie să întreprindem anumite măsuri care vor prelungi ”termenul de valabilitate” al aparatelor electronice care ne simplifică munca și viața.
PC-ul
Șterge monitorul cu o cârpă moale umedă. Insistă și pe partea superioară pe care se adună praful, nu doar pe ecran.
Curăță perifericele prin aspirare, cu jet de aer, cu cârpa sau cu pensula.
Curăță toate cablurile cu o cârpă umedă. Praful din mufe poate fi înlăturat cu un jet de aer sau cu o pensulă.
Curăță interiorul PC-ului. Îl poți desface în bucăți, înlăturând murdăria de pe piese, radiatoare, coolere, sursă, carcasă, sloturi, cabluri. Pentru prevenirea acumulării prafului, îndepărtează, pe cât posibil, cablurile din calea fluxurilor de aer ( le poți fixa cu bandă izolatoare ). Ar fi bine să pui filtre de praf la coolere. Dacă nu ești sigur în capacitățile tale în domeniul tehnologiei, pune această treabă pe umerii specialiștilor.
Amplasează computerul lângă o sursă de aer rece (aer condiționat, intrări, geamuri).
Laptop-ul
Una dintre greșelile care-ți distrug laptopul încet, dar sigur este faptul că-l iei cu tine în pat. Notebook-urile generează căldură, foarte mulă căldură, care este expulzată de către ventilator. Pentru o bună funcționare a acestuia, el trebuie să fie liber. Altfel căldura nu are unde ieși și rămâne în interiorul aparatului. Laptopul nu poate ”respira” și se supraîncălzește. Unele se sting automat, în acest mod atenționând proprietarul de pericolul care-l paște. Altele, însă, ar putea ”muri” fără să se plângă. Vor plânge, în schimb, buzunarele voastre. Mobilierul, covoarele și păturile sunt suprafețele care pot contribui la asta. Laptopul trebuie ținut pe o placă specială care nu blocheazăfluxul de aer.
Tot dormitul cu laptopul în pat ar putea fi și cauza ruperii cablului de alimentare. Ai crede că acestea sunt de cauciuc și ar trebui să fie flexibile. Sunt, dar în limita normalului. Dacă le tot răsucești, le pui permanent în diferite unghiuri ciudate, se va întâmpla mai devreme decât crezi.
O altă greșeală este că folosești display-ul ca mâner. Chiar și laptop-urile premium pot ceda uneori de la acest abuz aparent nevinovat. În cazul în care un laptop este închis, cel mai bun mod de a-l ridica este apucând partea din față sau din spate a device-ului. Dacă laptopul este deschis, cel mai bine este să-l apuci cu ambele mâini, câte una pe fiecare parte. Nu ridica un laptop de display, de partea laterală sau de un colț. Astfel poți pune presiune pe balamale, care se vor deteriora într-un final.
Am auzit adesea cum mulți utilizatori s-au plans că și-au scăpat laptopul în apă, au vărsat cafea pe el, ori au dat cu el de podea. Astfel de lucruri se întâmplă. Dar aceste accidente nu sunt modul în care se produc cele mai mari pagube când vine vorba de laptopuri. Există o combinație de acțiuni mici, cărora nu le acordăm atenție, printre care supraîncălzirea constantă și manipularea necorespunzătoare a laptopului, care-l omoară încet și sigur. În așa situații, laptopul poate fi dus la un service de reparații laptop. Specialiștii de acolo vor rezolva rapid problema.
Imprimanta
Problemele legate de imprimanta multifuncțională se reduc la încărcarea cartușelor și la proasta funcționare a acestora. Totuși n-ar fi rău să urmezi câteva reguli simple de păstrare a imprimantei:
1. Conectează imprimanta la priză separată. Ideal ar fi să ai un prelungitor cu buton, prin care să oprești curentul atunci când pleci de acasă.
2. Nu ține pe imprimantă obiecte grele.
3. Nu folosi pentru imprimat hârtie îndoită sau murdară.
4. Cumpără cerneală destinată modelului de imprimantă pe care-l deții. Nu folosi cerneală universală.
5. După ce încarci cartușul, trage cu seringa puțină cerneală înapoi, ca să nu se formeze o baltăacolo, apoi astupă gaura cu bandă adezivă.
Pentru orice problemă mai gravă, recomandăm să apelați la un service autorizat. Nu încercați să ”tratați” la domiciliu device-urile dumneavoastră. S-ar putea să irosiți timp în zadar și să agravați problema.
N-avem cum să le știm și să le putem pe toate. Țineți minte acest lucru!