Fiecare dintre noi știe cum arată o imprimantă, iar multă lume chiar are acasă un asemenea aparat. O folosim ori de câte ori avem nevoie și de prea puține ori ne întrebăm care este proveniența acestui obiect. Ceea ce nu știm este că în spatele acestui instrument se află o istorie bogată și interesantă. Astăzi îți propunem să descoperi detalii din trecutul imprimantei:
Tiparul are o istorie veche, care datează în jurul anului 3000 înaintea erei noastre. Acesta a apărut odată cu primele imagini copiate. Pe atunci, copierea se realiza prin intermediul unor sigilii cilindrice utilizate pentru imprimarea imaginilor pe tablete de ceară.În anul 1430 a fost concepută o tehnică specială care presupunea incizarea unei imagini pe o matrice fabricată din cupru sau zinc. Această tehnică a rezistat până în prezent, și este utilizată la tipărirea bancnotelor, a anumitor documente oficiale și a unor timbre de colecție.
Anul 1938 este considerat anul apariției variantei moderne a imprimantei. Descoperirea, considerată revoluționară pe atunci, funcționa într-un proces de uscare prin printare. Deși i-au fost puse la îndoială capacitățile, mașinăria care a rezistat și a progresat în timp, stă la baza imprimantelor contemporane cu laser. Cincisprezece ani mai târziu, Remington-Rand a lansat prima imprimantă de mare viteză. Aceasta putea fi utilizată împreună cu calculatorul Univac.În anul 1969 a fost concepută imprimanta originală cu laser. Aceasta a fost denumită EARS. Totuși, pentru un rezultatul desăvârșit, creatorii săi au lucrat la definitivarea proiectului până la sfârșitul anului 1971.
În anul 1976, într-un birou din America Centrală a fost instalată prima imprimantă IBM 3800. Mașinăria este considerată prima imprimantă cu laser de viteză mare, care avea capacitatea de a opera cu viteze de 100 de imprimări pe minut. În acele timpuri, inovația stârnea uimirea în ochii tuturor celor care aflau despre ea. Tot IBM 3800 a combinat pentru prima dată tehnologia laser cu electrofotografia, practică utilizată pe larg în zilele noastre.În același an, a fost creată imprimanta cu jet de cerneală. Tehnologia a avut nevoie de mai mult de un deceniu pentru a fi definitivată, și pentru a cuceri publicul. Ulterior, aceasta a devenit un lucru obișnuit în casele oamenilor.
Patru ani mai târziu, Hewlett-Packard a lansat LaserJet 4, imprimantă cu laser cu rezoluţie de 600×600 puncte per inch. Deși a fost privită inițial cu reticență, creația a căpătat respectul utilizatorilor prin calitatea imaginii obținute. Secolul XXI a adus cu el revoluționara imprimantă 3D.Creatorii acesteia au folosit în secret tehnologia de imprimare 3D. Imprimanta comercială a fost inventată de Charles Hull, care apoi a scos-o la vânzare prin intermediul companiei sale. Mașinăria folosea o tehnică care avea la bază un laser pentru a solidifica un material polimer sensibil, prin intermediul luminilor ultraviolete degajate de laser.