Evoluția rapidă a domeniului tehnicii de calcul, adică a calculatoarelor, dezvoltarea internetului și serviciilor aferente nu au lăsat în urmă nici lumea aparatelor de imprimare. Sutele de modele de imprimante disponibile la ora actuală se întrec în puncte forte și în recorduri de performanță. Cele mai populare imprimante sunt la moment imprimantele cu cerneală (inkjet) și cele care folosesc tehnologia laser de imprimare. În cazul multifuncționalelor este același lucru, doar că acestea din urmă sunt dotate cu „aptitudini” adiționale: copiere, scaner ș.a.
Totodată, e bine să ne reamintim și de o a treia categorie de imprimante, imprimantele matriceale.
Mai puțin utilizate în condițiile casnice, aceste tip de imprimantă foloseşte la tipărire o tehnologie bazată pe impact. Cu alte cuvinte, un element de forma unui ac cu vârful rotunjit este acţionat magnetic și loveşte o bandă textilă impregnată cu cerneală, care ajunge astfel în contact cu hârtia şi depune pe ea un punct de cerneală.
Capul de imprimare e format din 9 astfel de ace cu vârful rotunjit, dispuse într-o linie verticală (la modelele mai avansate se întâlnesc 18 sau mai multe ace dispuse în două linii); prin acţionarea selectivă a acelor şi prin mişcarea pe orizontală a capului se realizează imprimarea, rând după rând.
Cele mai vechi imprimante de acest tip redau doar text cu caractere de lăţime egală, și anume câte 80 de caractere pe un rând şi 64 de rânduri pe pagină. În speță, fiecare caracter era format într-o matrice de 9×6 puncte, de aici venind și denumirea de „imprimantă matriceală”.
Imprimantele matriceale sunt foarte rezistente şi, depinzând de model, pot fi rapide (500 de caractere pe secundă şi chiar mai mult); datorită tehnologiei prin impact ele pot produce simultan câteva copii la indigo ale unui document, fapt care le face să fie favorite în cadrul multor întreprinderi, bănci, unități economice private etc.
Consumabilele pentru aceste imprimante sunt ieftine şi au o viaţă lungă, iar costul de tipărire per pagină este de până la 10 ori mai mic decât în cazul unui alt tip de imprimantă. În pofida costului de imprimare redus, practica de utilizare a acestor imprimante scade în fiecare an.
Dezavantajele imprimantelor matriceale sunt zgomotul ridicat în funcţionare, viteza modestă de imprimare, dar şi rezoluţia redusă a imprimării, fapt care nu permite decât redarea textului sau a graficii fără mari pretenţii de fineţe.
Probabil este cunoscut faptul că cele mai multe imprimante matriceale sunt monocrome; există și imprimante policrome, care pot produce șapte culori folosind riboane (benzi impregnate cu cerneală) cu patru culori de bază (cian, galben, magenta, negru).
Astăzi, imprimantele matriceale sunt încă frecvent folosite în birouri, pentru facturi și formulare; în industrie şi laboratoare, fiind utilizate destul de des pentru afişarea rezultatelor la aparatele de măsură şi control, deoarece pot imprima câte un singur rând; într-o formă miniaturizată, le vedem la unele case de marcat din magazine.