Toţi, cu siguranţă, au auzit de noţiunea de imprimantă, ştiu cum arată aceasta şi mulţi chiar deţin una acasă sau la birou. Imprimantele îşi au începuturile încă de prin anii 1940, funcționând pe baza unui proces de printare uscat, denumit atunci electrofotografie, astăzi “Xerox”. Treptat, ca şi oricare alt produs, au suportat schimbări rapide, datorate evoluţiei ascendente a tehnologiei, ajungând la imprimanta cu jet de cerneală şi cea cu laser.
În dependenţă de produsul pe care îl dorim ca să fie supus procesului de imprimare, vom alege un mod care se potriveşte cel mai bine şi care va da rezultatele mult aşteptate. Atunci când dorim să imprimăm ceva sau chiar să achiziţionăm o imprimantă personală, vom atrage atenţie la unele aspecte ce le caracterizează şi care sunt potrivite conform necesităţilor. Dacă dorim un produs printat de calitate, viteză pe măsură în procesul de realizare, vom da preferinţă imprimantelor cu laser. Aceasta se ocupă chiar şi de cele mai mici detalii, redând exact originalul. Dacă pe prin plan stau costurile de tipărire, dimensiunea şi greutatea imprimantei sau capacitatea de stocare a hârtiei, cel mai potrivit este imprimanta cu jet de cerneală.
După cum suntem deja obișnuiți, nimic nu stă în loc şi un produs apărut astăzi, mâine poate deveni istorie. Același lucru este valabil şi în cazul tehnicilor de printare. La etapa actuală, sunt utilizate tehnici de imprimare din ce în ce mai profesioniste. Dacă nu ești prea priceput în acest domeniu, cu siguranţă vei afla câte ceva nou despre procesul de imprimare în cele ce urmează.
Imprimarea 3D
Imprimarea 3D este o revoluţie pentru secolul XXI şi de la o simplă necessitate a ajungă să devină un hobby din ce în ce mai îndrăgit pentru oamenii de ştiinţă şi designeri. Aceasta este deja utilizată de ceva timp, dar se remarcă în ultima perioadă datorită inovaţiei multi-aspectuale de proiectare, nu necesită careva instrumente, este rapidă şi cere costuri rezonabile.
Imprimarea 3D sau tehnologiile de proiectare rapidă permit realizarea într-o perioadă scurtă de timp a unui anumit prototip. Câteva exemple realizate în 3D, care demonstrează gradul de profesionalism necesar pentru acest tip de imprimare, sunt organele proiectate aproximativ în anul 2000, aceasta fiind o evoluţie pentru sistemul medical, iar în 2002 este proiectat primul rinichi pentru un animal care putea să filtreze sângele şi să producă urină diluată. În 2009, Compania „Organovo” imprimă primul vas de sânge, iar în 2011 pentru prima oară este printat un avion cu aripi eliptice şi un model de maşină ecologică „Urbee”. Totodată, 3D oferă posibilitatea printării metalelor preţioase precum aurul şi argintul.
Tehnologii de imprimare 3D:
DLP – Digital-Light Processing, Expunerea digitală a luminii, are la bază utilizarea luminii UV pentru întărirea unor substanţe secretate de plante, fotopolimeri, răşini transparente, polimeri pe bază de ceară. Suprafeţele se realizează foarte rapid, fiind fine și de o calitate excelentă. Sunt preferate în industria bijuteriilor, electronicii, tehnicii dentare etc.
3DP – 3D inkjet printing, Printare inkjet tridimensională, este o tehnologie color, cu o viteză de realizare foarte rapidă, materialul utilizat fiind în formă de pulberi. Nu produce zgomot şi mai este şi necostisitoare. Este preferată în arhitectură, design, educaţie, modele de marketing sau vizualizare ştiinţifică.
SLA – Stereolithography, Stereolitografie, mai este numită şi fabricare optică. Este utilizată în ramura industrială şi se defineşte datorită fasciculului laser cu lumina ultravioletă pentru întărirea unei răşini fotopolimerice lichide, aflate în recipientul special de construcţie a imprimantei. Piesele sunt imprimate foarte bine, cu o viteză foarte bună, pe bază de substanțe lipicioase, inflamabile, lichide, foto-sensibile şi materiale ceramice, care creează prototipuri de piese și structuri complexe, extrem de detaliate, fine şi precise.
FDM – Fused Deposition Modeling, Modelare prin Extrudare, această tehnică se caracterizează prin depunere de material topit, unde filamentul din material plastic trece printr-un extrudor încălzit până la punctul de topire, apoi se aplică uniform strat peste strat, astfel obţinându-se modelul 3D. Este foarte simplă, foarte accesibilă, fapt ce demonstrează că este şi cea mai utilizată tehnologie. Foloseşte ABS (acrylonitrile butadiene styrene), PVA (solubil), PLA (polylactic acid), policarbonat, polietilenă HDPE, polipropilenă etc.
Imprimarea digitală (DTG)
Încă o noutate pentru cei care adoră să îşi personalizeze articolele vestimentare – există tehnologia imprimării digitale, care îi confer, fără prea mult effort, un nou aspect obiectului personal. Cerneala pe bază de apă intră direct în ţesătură, iar ca rezultat, imaginea este atât de fină, încât la atingere nu se simte mai deloc. Nu mai vorbim despre faptul că are capacitatea de a printa milioane de culori, pe diferite tipuri de ţesătură, printează chiar şi cele mai complexe imagini cu numeroase detalii.
Este accesibilă şi foarte interesantă pentru cei care doresc să experimenteze sau să reîmprospăteze garderoba cu un pic de inspiraţie. Dacă îţi place ideea şi dacă vrei te bucuri cât mai mult timp de piesa vestimentară, atunci trebuie să ai grijă pe viitor că va fi întreţinută corespunzător, va fi spălată manual, cu mai puţine rotaţii şi cu o cantitate mică de detergenţi.